Net Brussel optimaliseert zijn ophalingen van bioafval
Meer dan een jaar na de uitrol van de hervorming van de ophalingen en de invoering van de verplichte sortering van voedingsafval, ziet Net Brussel de hoeveelheid bioafval nog altijd sterk toenemen (meer dan 18.000 ton in 2023 tegenover 10.000 ton in 2022).
Om zijn dienstverlening aan de bevolking en zijn operationele processen te verbeteren, maar ook om zijn koolstofvoetafdruk te verkleinen, heeft het Agentschap een reeks optimaliseringen doorgevoerd in zijn rondes voor voedingsafval (oranje zakken) en tuinafval (groene zakken).
De belangrijkste impact van deze veranderingen voor een meerderheid van Brusselaars is dat tuinafval en voedingsafval in 11 gemeenten vanaf 15 juli tegelijk worden opgehaald.
In bepaalde wijken die weinig "vergroend" zijn en waar bijzonder weinig tuinafval wordt geproduceerd (Sint-Gillis, Sint-Joost, Koekelberg en de Vijfhoek), bestaat de praktijk al. Dit komt erop neer dat tijdens de “gemengde ophalingen” de oranje zakken samen met de groene zakken worden opgehaald.
Het afval wordt dus samen in dezelfde vrachtwagen opgehaald voordat het naar een biomethanisatiecentrum wordt gebracht, waar het op dezelfde manier wordt gevaloriseerd als wanneer het voedingsafval in één enkele stroom binnenkomt. De valorisatie die toelaat om compost en biogas te produceren, is identiek. Het mengen van het afval verandert dus niets aan de milieuvoordelen.
De situatie in verschillende gemeenten
10 gemeenten en bepaalde gebieden van de Stad Brussel schakelen vanaf 15 juli over op de gemengde ophalingen:
- Berchem
- Elsene
- Etterbeek
- Evere
- Ganshoren
- Haren
- Jette
- Laken
- Molenbeek
- Oudergem
- Vorst
In 4 gemeenten en een deel van de Stad Brussel, waar de productie van tuinafval hoger ligt, zal het voedingsafval verder gescheiden worden opgehaald.
Dit zijn :
- Bosvoorde
- Neder-Over-Heembeek
- Sint-Lambrechts-Woluwe
- Sint-Pieters-Woluwe
- Ukkel
In Anderlecht en Schaarbeek zal gedeeltelijk "gemengd" worden opgehaald, afhankelijk of de wijken meer of minder groen zijn.
Het belang van het onderscheid tussen groene en oranje zakken
Het doel van deze optimalisaties, die het Agentschap de afgelopen weken heeft voorbereid, is ook om de impact van zijn ophaalwagens op het verkeer te verminderen: ervoor zorgen dat de vrachtwagens een betere vulgraad hebben terwijl ze zo weinig mogelijk kilometers afleggen.
De komende dagen stuurt het Agentschap een brief naar alle Brusselse huishoudens om hen te herinneren aan de regels voor het buitenzetten van de zakken en het produceren van afval. Via diezelfde brief zullen de betroffen inwoners worden geïnformeerd over de invoering van deze gemengde ophalingen. Verder wordt het publiek ook verwezen naar een online FAQ waarin de ins en outs van deze optimaliseringen worden uitgelegd.
Ondanks deze gemengde ophalingen dringt Net Brussel erop aan dat de Brusselaars een onderscheid blijven maken tussen de groene en oranje zak. Het mengen van tuinafval en voedingsafval in dezelfde zak zou om verschillende redenen nadelig zijn:
- Net Brussel kan zijn werking niet star vastleggen en moet een zekere flexibiliteit behouden om het beste ophaalschema te kiezen in functie van de hoeveelheid geproduceerd afval. De hoeveelheden van deze stromen variëren vooral volgens het seizoen.
- Terwijl het tuinafval in de groene zak "composteerbaar" en "biomethaniseerbaar" is, is dit niet het geval voor het voedingsafval in de oranje zak, dat alleen het traject van de biomethanisatie volgt en niet dat van de compostering.
- Net Brussel moet ervoor zorgen dat er een evenwicht is tussen het percentage tuinafval en voedingsafval dat naar het biomethaniseringscentrum wordt aangevoerd. Indien voedingsafval in dezelfde zak wordt gemengd met tuinafval zou het Agentschap niet meer deze operationele beslissing kunnen nemen vóór de ophaling en het storten in het centrum.
Het Agentschap Net Brussel blijft ervan overtuigd dat deze veranderingen het Gewest in staat zullen stellen om zijn sorteerpercentage van voedingsafval te blijven verhogen, terwijl het vrachtwagenverkeer wordt verminderd en de milieu-impact van de ophalingen tot een minimum wordt beperkt.
Hoe meer jullie sorteren hoe beter wij recycleren!